De udstødtes begravelsesplads (Sverige)

I 1879 åbnede den svenske stat endnu et Psykiatrisk hospital, det var en tid hvor influenza og tuberkuloseepidemierne hærgede som var ensbetydende med at dødeligheden blandt især udsatte borgere var ret høj.
Dengang var psykisk og mentalt handicappede familiemedlemmer noget man skammede sig over så i modsætning til i dag blev patienterne ofte sendt til hospitaler langt fra hjemstavnen, Og familien så man kun meget sjældent hvis de da ikke helt slog hånden af en.

Selv i døden ville familien ofte ikke kendes ved en. Det betød at hospitalet måtte stå for begravelsen af de afdøde patienter. I starten forsøgte man at begrave dem på samme begravlsespladser som lokalbefolkningen. men det var ikke en særlig populær beslutning, og efter store protester anlagde hospitalet til sidst sin egen begravelsesplads.

Begravlsespladsen var kun i brug i 56 år og den sidste begravelse fandt sted i 1951. Derefter blev det mere acceptabelt at tage sig af sine syge familiemedlemmer, som derefter også igen blev begravet samme steder som ”normale” mennesker.

I dag er der ikke mange gravsten og gravpladser tilbage, og det meste af begravelsespladsen består bare af nyslået græsplæne og diverse træer og buske.

I alt nåede der igennem årene at blive begravet ca. 2000 mennesker, de fleste gravsteder er blevet sløjfet for længst, men tilbage er der er stadig 8 gravsteder der stadig bliver passet og plejet af pårørende. derudover er der 230 anonyme gravsteder der kun er afmærket med et lille skilt med patientnummer.

Se flere billeder her:

Facebooktwitter
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *