Kullet ud af byen!(Danmark)

De seneste år er er flere år flere af Danmarks store mastodontkulkraftværker lukket ned og erstattet af mere bæredygtige energikilder som f.eks. vindmøller eller i tilfældet her et nyt stort anlæg der fyrer med træflis.

Men sådan var det ikke tilbage i starten af 1960erne hvor vi pga vores stigende energiforbrug, Byggede flere kulkraftværker rundt om i landet.
Da værket her skulle bygges havende man svært ved at finde en optimal placering, da det helst skulle ligge ud til vandet så kulforsyningerne kunne komme med skib istedet for tog eller lastbil.
Derudover skulle det ikke ligge alt for langt fra byen, så man nemmere kunne udnytte overskudsvarmen fra elproduktionen til at sende ud i fjernvarmenettet.

Det lykkedes at finde en eget lokation men desværre lå der i forvejen et gammelt søfort, som måtte jævnes med jorden for at gøre plads.
Da fortet var fjernet, og der var blevet genopfyldt med jord kunne byggeriet begynde.

I alt blev der planlagt at bygge 3 kraftværksblokke, hvoraf de 2 nu er taget ud af drift.
Billederne i dette indlæg er fra den nyeste blok der var i drift fra 1989 og indtil 2020, Hvor det som et af de sidste kulfyrede anlæg i Danmark lukkede ned.

Efter nedlukningen står anlægget indtil videre bare hengemt som en stor industrilabyrint, med snørklede trapper, små snævre lejder og andre forhindringer der stikker ud.

Et område som jeg ville elske at spille Hardball, lasergame eller måske Zombie liverollespil i, for der ville være alverdens udfordringer og gemmesteder som du ikke finde nogen som helst andre steder, men det kommer nok desværre aldrig til at ske.
Så jeg må bare nøjes med at gå på opdagelse med mit kamera.

De nedlukkede anlæg kommer nok til at stå en rum tid endnu, de ligger nemlig omgivet af anlæg på begge sider der stadigvæk er i drift, så der vil være en kæmpe stor opgave hvis man skulle begynde og jævne dem med jorden.

I den kommende tid vil jeg jævnligt lave flere indlæg med historier og billeder fra andre steder på værket. men allerede nu kan du se billeder fra de nedlagte kulmøller.

Se flere billeder her:

Facebooktwitter
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr

3 thoughts on “Kullet ud af byen!(Danmark)

  1. Hej Morten,
    det var ret dumt af mig at spørge, tænkte nok at du ikke gav lokationer ud.
    endte alligevel med at få 12 til eksamen så tak!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *