Alfred Nobels gamle fabrik (Sverige)

I slutningen af 1800-tallet fandt Alfred Nobel, dynamittens fader, og stifteren af den berømte fredspris, ud af at hvis man blandede Kiselgur i hans dynamit, så ville det blive mere sikkert og håndterbart.

Der var imidlertid et problem. Kiselgur findes nemlig ikke særlig mange steder i verden, så det var svært at skaffe i de mængder han skulle bruge.

Heldigvis er et af de steder hvor det forkommer Sydsverige.
Derfor byggede han 1893 en fabrik til at udvinde og bearbejde det. Fabrikken var i gang i næsten 100år og da den var på sit højeste bearbejdede den over 1000 tons om året.

I 1982 efter 99 års produktion var det imidlertid slut, fabrikken var ikke længere ejet af Alfred Nobel, men af en lokal forretningsmand, og da fabrikken var gammel og nedslidt vurderede den nye ejer at den ikke længere var rentabel, lukkede den derfor ned.

I dag findes den gamle fabrikbygning stadigvæk, den er dog næsten glemt og står godt gemt inde i skoven imens træer og buske er i gang med at omfavne de gamle bygninger.

 Indenfor står alle de gamle maskiner der stadigvæk, som en tidslomme fyldt med gamle industriminder.

2 thoughts on “Alfred Nobels gamle fabrik (Sverige)

  1. Hej jeg skal snart til syd Sverige, og tænkte at jeg ville besøge stedet hvis det lå tæt ved, så ved du hvor henne det ligger?

  2. Hej Alvilda
    ja jeg ved godt hvor det ligger hende, det er mig selv der har taget billederne:-)
    men jeg røber desvære ikke hvor mine billeder er taget så hvis du vil besøge stedet må du selv ud og lede efter det.

    held og lykke og god tur til Sverige

    Bedste Hilsner Morten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *