Svenska Spritbolaget (Sverige)

 En varm sommerdag var jeg forbi noget så specielt som en forladt svensk spritfabrik.
Fra fabrikken blev åbnet i 1897, gik der dog ikke mange år før fabrikken måtte lukke ned første gang, I 1910 blev fabrikken nemlig lukket og slukket første gang. I forbindelse med at de svenske myndigheder strammende deres alkoholpolitik, og en masse små lokale alkoholproducenter måtte lukke.

                                                                                                                                       Bygningerne fik dog ikke lov til at stå tomme i mange år for i 1917  indså myndighederne at man ikke kunne holde befolkningen fra at drikke alkohol, så for at undgå en masse illegal produktion opkøbte det statslige vin og sprit bolag, det som vi i dag kender som systembolaget bygningerne. 

For i erkendelse af at man ikke kunne holde befolkningen fra at drikke alkohol, havde man brug for et sted til at producere sin egen alkohol under ordnede forhold. I de følgende år blev der derfor bla. Produceret whisky her, indtil produktion endeligt stoppede i 1977.

I årende efter spritproduktionen blev nedlagt har bygningerne ført en omtumlet tilværelse. I lange perioder har de stået tomme, mens de i en anden periode også har været lager for Ikea.

Den dag jeg var forbi var bygningerne næsten helt tomme og øde det eneste der stod tilbage var denne her De soto custom, som nogen har efterladt og som du kan læse mere om her

Det seneste jeg har kunnet læse mig frem til i lokale medier er at bygningerne er blevet opkøbt af en lokal byggematador, der har planer om at ombygge og modernisere bygningerne så de kan bruges til forskelige småerhverv, men med respekt for den historie de har.

Det er der nogen politikere og pengemænd herhjemme der godt kunne lære noget af, så vi også herhjemme blev bedre til at bevare  gamle og historiske bygninger.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr
Facebooktwitter

2 tanker om “Svenska Spritbolaget (Sverige)”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *